Profesjonalny system do składowania artykułów spożywczych, chłodnie, mroźnie oraz samochody do rozwożenia żywności potrzebującym. To elementy, które tworzą niedawno otwarty magazyn żywności Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej. Dziś obiekt został uroczyście poświęcony przez biskupa Romualda Kamińskiego.
Magazyn działa już od początku roku.
Jesteśmy świadkami dramatycznych wydarzeń, które dzieją się za naszą wschodnią granicą, wojny w Ukrainie. Bez tego magazynu nasza Caritas nie byłaby w stanie świadczyć efektywnie pomocy uchodźcom. Nasze wcześniejsze możliwości nie udźwignęłyby tych wszystkich zadań i środków, które przepływają przez nasze ręce, i które wydawane są na bieżąco osobom potrzebującym z Ukrainy. Za tę możliwość niesienia pomocy dziękujemy Opatrzności – podkreślił ksiądz Kamil Chojnacki, dyrektor Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej.
– To przedsięwzięcie, które pokazuje, że możemy coraz lepiej świadczyć i organizować wsparcie dla tych, którzy tego potrzebują – zaznaczył biskup Romuald Kamiński.
To, czego jesteśmy świadkami, wpisuje się w daleko szerszą perspektywę i świadczy wymownie o tym, że w tej cywilizacji miłości, o której mówił kardynał Stefan Wyszyński, idziemy do przodu. Wspominam, kiedy w latach 80. mówiono o Caritas – dziś ten obraz i forma organizacyjna jest zupełnie inna. Wtedy nieosiągalnym wzorem były działania Caritas niemieckiej. To były te czasy, kiedy nawiązywaliśmy pierwsze kontakty z naszymi sąsiadami, wysyłaliśmy swoich przedstawicieli. Wydawało się niewyobrażalne przenieść ich działania na nasz grunt, ale krok po kroku to się udaje. Jest to też świadectwem rozwoju całego społeczeństwa i wszystkich instytucji, ponieważ jedno dobro powoduje kolejne i te czynniki są zespolone. Caritas, sama w sobie, jest instytucją, która istnieje po to by przekraczać mury i wychodzić z dobrem na zewnątrz.
W sumie koszt całej inwestycji to około trzy i pół miliona złotych. Caritas otrzymała dofinansowanie na to przedsięwzięcie z dotacji Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach programu przeciwdziałania marnowaniu żywności. Powierzchnia użytkowa magazynu wynosi 468 metrów kwadratowych.
fot. Karolina Błażejczyk
